“Prepper du?” – Et bæredygtigt tip til at gøre hverdagen nemmere

af jan 19, 20180 Kommentarer

Engang imellem får man et godt råd, som er helt oplagt, ukompliceret og lige til at gå til. Et råd som får en til at tænke “hvorfor fanden har jeg ikke tænkt på det før?”.

Sådan havde jeg det dengang, en eller anden sagde til mig “hvorfor smører du ikke bare madpakke om aften, i stedet for om morgen”, efter jeg havde brokket mig over kaotiske morgener med gråd og tænders gnidsel. Jeg havde flere overvejelser – ville maden så være slatten dagen efter, hvordan skulle jeg lige passe det ind i den øvrige madlavning osv? Fuldstændigt overflødige bekymringer. Da jeg først prøvede tippet, minimerede det stressede morgener i stor stil, og det passede fint ind i aftenens gøremål.

På samme måde havde jeg det, da én forleden sagde “ hvorfor prepper du ikke bare din mad?”. Jeg indrømmer, at jeg først måtte undersøge begrebet, for jeg kender det kun fra skøre amerikanere der i frygt for dommedag isolerer sig in the middle of nowhere og hamstrer konserves og tørprodukter, mens de venter på, at verden går under.

Nå, men jeg blev klogere. Den moderne version af at “preppe” er åbenbart blot “to prepare” – at forberede – og tanken er, at ved at bruge noget tid på at “grovforberede”, særligt grøntsager, så får man dels mere overskud i hverdagen, fordi man ikke skal bruge tid på at skylle og ordne, men det bliver også nemmere at få et alsidigt sortiment af grøntsager ind i dine retter – eller som tilbehør til madpakken. Samtidig er det en måde at minimere madspild, fordi man typisk får brugt tingene, når de ikke bare ligger og dør i grøntsagsskuffen.

Alt fra broccoli til gulerødder, løg, rød peber og porre m.m. kan “preppes”. Løg holder sig bedst hvis man ikke bryder membranerne mellem lagene – nogle foretrækker at opbevare dem på glas, skrællede gulerødder skal ligge i vand – men det skal broccoli ikke. Også kartofler kan “preppes”.

Der er naturligvis andet der kan preppes. Man kan fx stege hakket oksekød på forhånd og det kan godt holde sig i 2-3 døgn og fordeles i forskellige retter. Det skal bare opbevares i en lufttæt beholder. Også ost kan skæres i tern til at bruge i salat eller omelet osv.

Forleden gik jeg så igang. Jeg brugte ca. 1 time, måske lidt mere. Jeg endte med bøtter med blomkål, broccoli, porre, champignon, rød peber, gulerødder, snittet spidskål, agurk og tomat – og så løb jeg tør for bøtter.

… Siden har det været helt naturligt lige at smide lidt flere forskellige grøntsager i retterne, hvor jeg typisk bare ville have brugt en enkelt eller to ting. Jeg spiser jo (i den optimale verden) efter LCHF-principper, og dermed er det fantastisk at kunne indtage en omgang stegte grøntsager og en omelet til “brunch”, uden at skulle bruge oceaner af tid på forberedelse.

Jeg har jo høns, og de gider ikke at spise store stykker gulerod eller stokken fra broccoli, men da foodprocessoren jo allerede var i brug, var det blot at køre alle rester igennem – og så var der fest i hønsegården,

Jeg siger det bare – hold da op, en forskel i hverdagen … og jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget lettere hverdagen kunne blive i familier med småbørn – Børne kan jo endda være med til at “preppe”.

Nu er tippet givet videre – tid, flere grøntsager og alsidige måltider samt mindre madspild – værsgo’ og et stort, grønt “velbekomme” skal lyde …

Æggemuffins med broccoli, rød peber, kylling, HUSK (loppefrøskaller), cheddar – og naturligvis æg, natron og lidt fløde. Kan bruges til madpakker, LCHF-morgenmad/frokost – holder 3-4 dage i køleskab og kan også fryses.